Download Ebog og Audioguide til Fantastisk Feng Shui Livsstil og lær den magiske filosofi at kende

Ja Tak!

01

jan

Er du også empat?
Tags:

Er du også empat?

At være empat, er som at være særligt sensitiv på steroider. Jeg mærker i hvert fald alting og hele tiden.

Det siges, at omkring 15-20% i verden er empater, og at symptomerne bliver stærkere med alderen.
Min oplevelse er at tallet er stigende, da de fleste, der har gennemgået en spirituel opvågnen, udvikler empatiske træk, og den spirituelle opvågningsproces er der mange der gennemgår lige nu, hvor vi er på vej mod den nye tids energi.

Da jeg opdagede betegnelsen empat og læste om kendetegnene, følte jeg mig mere set end jeg havde gjort i lang tid, og det var en kæmpe a-ha for mig at forstå hvorfor jeg er lidt mere "sart" (sagt med et kærligt smil på læben) end de fleste.

Tegn på, at du er empat

 • Du føler dig hurtigt overstimuleret og overvældet af indtryk
  Fordi jeg tager al stemning ind, bliver jeg meget hurtigt udmattet af at være ude i verden, og får nærmest en slags sansemæssige tømmermænd bagefter.
  Indimellem glemmer jeg, at jeg suger alt til mig, og kan undre mig over at jeg fx er mega ked af det, selvom alt i mit liv egentlig er ok, indtil, nååh ja! Det var måske nogle andres det her.
 • Du tiltrækker ofte folk med tung energi, som skal "reddes"
  Lad mig bare være ærlig, jeg har haft mere end en kæreste, der skulle reddes, og en enkelt med kraftige narcissistiske tendenser er det da også blevet til. Jeg har været som en magnet for folk med tung energi, også i andet end romantiske relationer, men er heldigvis blevet bedre til at sortere med alderen. Thank god.
 • Du trænger til at være alene, når du har været sammen med mennesker
  Jeg opfatter mig selv som værende ret extrovert, og har derfor følt mig meget kedelig og forkert over mit store behov for alenetid, men jeg er SÅ træt efter at have været social, også selvom det er folk jeg holder af at tilbringe tid sammen med.
 • Du har tendens til at blive distræt i samtaler du ellers er interesseret i
  Når folk fortæller mig en historie, lever jeg mig ind i det med krop og sjæl, og befinder mig så intenst i fortællingen med alle sanser, at jeg undervejs kan komme til at zone ud for at fordøje oplevelsen lidt, inden jeg tager mere ind.
 • Du kan nemt føle ubehag, hvis du er et sted med mange mennesker samlet
  Jeg tåler ikke, at folk går tæt bag mig, og du finder mig ALDRIG inde midt i den tætte menneskemængde til fx en koncert (sidst det skete var i en rus af papvin til Nirvana og Pearl Jam på Roskile i '92).
 • Dine sanser er ekstremt sensitive
  Min overfølsomhed over for lys, er noget vi smiler lidt af i min familie, fordi det for dem lyder skørt, men jeg får altså kvalme af skarpt kunstigt lys og kan ikke holde ud, at sidde direkte under en lampe.
  Forskellige lugte og smage kan jeg bedre tolerere, og underligt nok kan jeg også sagtens klare larmende punkrock...
 • Dine omgivelser er afgørende for dit velvære
  Pludselig gav det totalt god mening for mig, at jeg i mange år har dyrket feng shui, og endda også skrevet en bog om emnet.
  Alting behøver ikke fremstå knivskarpt og perfekt, som fra et boligmagasin, men det er svært for mig at abstrahere fra energien, der hvor jeg opholder mig, hvis den ikke føles rar for mig at være i.
 • Du har det svært med ulykker i nyhederne og dårlig stemning på de sociale medier
  Det er mange år siden jeg stoppede med at se nyheder. Ikke fordi jeg ikke interesserede mig for hvad der foregår ude i verden, men jeg kunne bare mærke, at det påvirkede mig rigtig meget i en ikke så heldig retning.
  Af samme årsag holder jeg med jævne mellemrum pause fra de sociale medier.
 • Du har tendens til at dulme med fx sukker, alkohol, mad, shopping eller SoMe scrolling 
  Det kan være voldsomt, at mærke alt og alle hele tiden, derfor tyer mange empater til forskellige dulmemetoder, for at få en pause engang imellem. Nogle af mine favorit dulmepause go-to's er bridge blanding, sociale medier og drinks med parasoller, men jeg betaler så også prisen bagefter, fordi mit system reagerer ret kraftigt på både sukker, alkohol og den energi der er, især på Facebook.

Gode råd til dig, der er empat

Vores samfund er på mange måder endnu ikke helt optimalt skruet sammen i forhold til at være empat, men med en masse øvelse og diverse omveje, er jeg blevet bedre til at navigere i mit liv med de udfordinger der til tider følger med det.
Måske kan du også bruge nogle af mine tricks:

 • Bliv bevidst
  Jo mere du ved hvad der foregår med dig, des bedre vil du blive til sortere i hvad der er dit eget, og hvad der er andres. 
 • Lær dine grænser at kende og respekter dem 
  Prøv dig frem, og gå med det du mærker er bedst for din trivsel.
 • Dyrk din grounding
  Sørg for at få god og nærende mad, gåture i naturen, meditation og hvad der ellers giver dig ro og centrering.
 • Giv dig selv en pause fra indtryk og prioritér alenetid engang imellem
  Husk du suger alles energi ind, uanset om du er fysisk sammen med andre eller ej. Du opsnapper alt, også venindens uoverensstemmelse med manden, Oles vrede over politikerne på Facebook, og krigsofrenes smerte i nyhederne, selvom du sidder fredeligt hjemme i din lænestol bag skærmen.
 • Øv dig i at være ok med alle følelser
  Dit liv vil være så meget nemmere, hvis du lærer, at være med alle de følelser, der følger med at mærke alle andres også, for hvis du altid løber fra at mærke dem, vil de hobe sig op inden i dig, og det er ikke smart.
 • Få styr på dit dulmeri med kærlighed
  Vær kærlig overfor dig selv, når du "kommer til" at dulme, og find en balance i hvornår og hvordan du gør det.
  Din trang til at dulme går ikke væk ved, at du skælder dig selv ud - Tværtimod.
 • Skab skønne omgivelser, der nærer dig og din energi
  Det handler ikke om hvad der er højeste mode lige nu, men hvad DU har behov for at omgive dig med, så det føles rart for DIG.
 • Stop med at fixe alle
  Det kan være fristende at redde alle de andre fra deres ulykke, og det er også meget smukt, at du gerne vil gøre det.
  Fortsæt endelig med det, men i et omfang, hvor det ikke er på bekostning af dig selv, og vær opmærksom på, om du egentlig mest gør det, fordi du ikke orker at mærke det de andre slås med.
 • Bliv gode venner med at være empat i stedet for at bekrige det
  Der er mange der ikke forstår og rummer empater, så den bedste gave du kan give dig selv er, at acceptere, at det er sådan her du er, og vide, at du er helt fantastisk, uanset hvad andre mener om dig.

 

Læs også 8 tegn på at du er lysarbejder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.