Download Ebog og Audioguide til Fantastisk Feng Shui Livsstil og lær den magiske filosofi at kende

Ja Tak!

12

dec

Ch’i og Sha energi
Tags:

Ch’i og Sha energi

Ch’i er det kinesiske ord for livskraft, det store universelle åndedræt, og den energi, man arbejder bevidst med, når man praktiserer feng shui.

Alt og alle har Ch’i, uanset om det er et levende væsen eller en ting, men der er forskel på stemningen og kvaliteten i Ch’i, og dette afgør, hvordan personen eller tingen er: Høj eller lav, tyk eller tynd, glad eller trist, er tingen rund eller firkantet, hård eller blød, gammel eller ny osv. 

Ch'i har det bedst, når den kan smyge sig rundt, som en stille bæk, og nå ud i alle hjørner af hjemmet uden besvær, hvor den vil drysse sin livgivende energi, så stemningen i boligen løftes.

Det er en smagssag, hvor mange møbler og nips du vælger at indrette dig med, men som tommelfingerregel er det godt, når du kan bevæge dig rundt i dit hjem uden at støde ind i ting på din vej.
Døre, der ikke kan åbnes helt, ting, der blokerer døråbninger og mange møbler, der er proppet tæt sammen, så man ikke kan bevæge sig frit rundt, er med til at blokere for det gode Ch’i energiflow i hjemmet.

Forestil dig, at Ch’i energien er et menneske, der drages af lys, skønhed og steder, hvor det er dejligt at være, og frastødes af mørke og kedelige steder, med rod og snavs. De steder i dit hjem, hvor du og hjemmets andre beboere, dine kæledyr og dine gæster elsker at opholde sig, vil altid være der hvor Ch'i energien også føler sig godt tilpas.

For at få noget af den dejlige Ch’i energi ind i hjemmet, må vi først trække den hen til hoveddøren.
Hoveddør og indgangsparti er mindst lige så vigtigt at forkæle med god feng shui som hele resten af din bolig, da det er her, Ch’i skal søge hen og få lyst til at komme inden for, så sørg så vidt mulig for, at det er velholdt og giver et imødekommende helhedsindtryk.

I Kina maler mange deres hoveddør rød for at trække Ch’i hen til indgangen, men du kan også skabe opmærksomhed omkring dit indgangsparti på andre måder, der er lige så effektive.

Hvis postbuddet kan finde din adresse, kan Ch’i også, så god belysning ved døren er et must, ligesom et synligt husnummer og et personligt navneskilt også er.
Dit navneskilt skal være opdateret, så der ikke står gamle kærester eller mangler nytilkomne på adressen, og for at vise, at du tager ejerskab over dit hjem og dermed også dit liv, ikke bestå af en tilfældig seddel klistret på døren.
Bor du et sted, hvor der er visse regler omkring, hvordan navneskiltene skal se ud, må du i stedet med anden dekoration på eller omkring døren vise, hvem der bor inde bagved.

I det hele taget føler Ch’i sig meget draget af alle former for dekorationer som en indbydende dørmåtte, figurer, blomster, lanterner med lys i, vindspil eller andet, der byder velkommen og giver en følelse af at blive inviteret inden for. 

Vær også bevidst om, hvilken oplevelse Ch’i mødes med, lige når den kommer inden for, så den ikke smutter ud igen.
Døren skal kunne åbnes helt og entréen være ryddelig med nogenlunde orden i overtøj, sko, tasker og hvad der ellers er at fylde rummet med.
Her kan du også have en opstilling af noget smukt, der byder velkommen indenfor, men det er vigtigt, at det ikke blokerer for energien, så der er fri passage videre ind i hjemmet.

Måske har du ikke mulighed for at gøre så meget ved dit indgangsparti, men så må du skabe det bedste ud fra, hvad du har at gøre med. Selv små ændringer kan gøre en kæmpe forskel for, om indgangen fremstår indbydende og lækker, så Ch’i bliver draget og vil ind. 

Sha energien

Når Ch'i for meget fart på eller på anden måde er i ubalance, forvandles den til Sha energien, som er hård, drænende og stressfremkaldende at være i. 

Sha energien opstår: 

  • Når der er mange spidse kanter på møbler eller bygninger, som peger i den retning, vi opholder os
  • Under skråvægge, hvor energien bliver presset ned og sammen
  • Foran døråbninger og især mellem dør og vindue
  • På et langt, lige stykke, som fx en lang gang, hvor du selv ville kunne få god fart på, hvis du løb
  • Hvis en bolig er placeret for enden af en stor vej, hvor den har meget energistrømning rettet lige mod sig
  • Når to spejle er placeret direkte over for hinanden

Opholder du dig i en Sha energimotorvej, vil du ikke kunne falde til ro, netop fordi det er en heftig motorvej af energi, på samme måde som det ville forstyrre dig, hvis du befandt dig midt på en rigtig motorvej.

Har du en eller flere Sha energimotorveje i dit hjem, gælder det om at skabe energistoppere, så den skarpe energistrøm brydes, og bliver til den stille bæk af Ch'i energi, der bugter sig fredeligt rundt i boligen.
Energistopperne har samme beskyttende funktion mod Sha’en, som læhegn har mod hårde vindstød, og du kan skabe dem på flere forskellige måder.

Hvis din seng er placeret lige overfor døren ind til soveværelset, står den i Sha’en, som forstyrrer din søvn, så du ikke bliver ordentligt udhvilet.
Her kan du lukke døren i, når du skal sove, så du spærrer for energien og får en bedre og mere udbytterig søvn.
Ved en sidde- eller liggeplads i Sha energien, kan du placere et møbel, så energimotorvejen rammer møblet, før den når til siddepladsen, og samme metode bruger du andre steder, hvor du gerne vil bremse den hårde energistrøm.
På den måde stilner energistrømmen af, ligesom vinden ville have gjort, hvis det havde været et læhegn. 

Det er ikke altid muligt at anbringe et møbel som stopper for Sha’en, hvis indretningen også skal fungere rent praktisk.
Her kan lamper eller andet hængende ned fra loftet, planter og tæpper bruges som næstbedste løsning til at bremse energien.
Et tæppe med vandrette striber i en lang gang vil fx bremse energien i modsætning til et plankegulv i lange linier, der følger gangens længde, som bare vil give endnu mere fart på Sha’en.

 

Læs også Hvad gør feng shui?

Modtag Ebog og Audioguide til Fantastisk Feng Shui Livsstil

Nysgerrig på feng shui? Så se mere HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.